Mi az érmekeverés?

Az érmekeverés tágabb értelemben bármilyen olyan tevékenységre utalhat, amely pénzeszközök mással való helyettesítésével történő elkeverését jelenti. A kriptopénzek területén azonban az érmekeverés általában egy harmadik fél által nyújtott szolgáltatást jelöl. A szolgáltatók jellemzően elveszik a felhasználók érméit (és egy kis díjat), és olyan érméket küldenek vissza, amelyeknek nincs kapcsolatuk a küldött érmékkel. Ezeket a szolgáltatásokat tumblernek vagy mixereknek is nevezik.

Az ilyen központosított szolgáltatások biztonsága és anonimitása természetesen megkérdőjelezhető. A felhasználóknak nincs garancia arra, hogy a pénzüket a mixer visszaadja nekik, vagy hogy a visszaküldött érmék nem szennyezettek valamilyen módon. További szempont, amit figyelembe kell venni egy mixer használatakor, hogy az IP- és Bitcoin-címeket egy harmadik fél naplózhatja. Végső soron a felhasználók feladják a pénzük feletti ellenőrzést annak reményében, hogy visszakapják a nem összekapcsoltakat.

Mi az a CoinJoin?

A CoinJoin* tranzakciókat eredetileg Gregory Maxwell Bitcoin-fejlesztő javasolta 2013-ban. Folyamatában rövid áttekintést ad arról, hogyan épülnek fel ezek a tranzakciók, és hogyan érhető el hatalmas adatvédelmi nyereség a protokoll módosítása nélkül.

A CoinJoin lényege, hogy több felhasználó által adott inputokat egyetlen tranzakcióban kombinálnak. Mielőtt elmagyaráznánk, hogyan (és miért), nézzük meg egy alap tranzakció felépítését: A Bitcoin-tranzakciók bemenetekből és kimenetekből állnak. Amikor egy felhasználó tranzakciót akar végrehajtani, bemenetként fogja az UTXO-it, megadja a kimeneteket, és aláírja a bemeneteket. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes bemenet önállóan kerül aláírásra, és a felhasználók több kimenetet is megadhatnak (különböző címekre menve).

*”A CoinJoin egy nyílt forráskódú módszer a bitcoinok keverésére. A CoinJoin rendszer lehetővé teszi, hogy bárki bitcoint küldjön, és cserébe friss bitcoint kapjon egy másik címen. Nincs naplózás, nincs megfigyelés, csak teljes magánélet.”

Szólj hozzá a cikkhez!

Az email cím nem kerül nyilvánosságra.


*