Miért fontos a jelszó erőssége?

jelszó

A jelszó erőssége elengedhetetlen az online biztonságunk szempontjából. Egy gyenge jelszó könnyen kideríthető, így számos személy vagy szervezet képes lehet hozzáférni a személyes adatainkhoz, vagy akár a bankszámlánkhoz. Emiatt fontos, hogy olyan jelszót használjunk, amely nehezen kitalálható.

jelszó

A jelszó erősségének növelésére több módszer is létezik. Először is, használjunk olyan jelszót, amely legalább 8 karakter hosszú. A hosszabb jelszavak nehezebben kitalálhatóak, mint a rövidebbek. Emellett használjunk speciális karaktereket, mint pl. a * vagy az & szimbólumok, valamint nagybetűket és számokat is.

Másodszor, kerüljük el a gyakran használt jelszavak használatát. Ne használjunk olyan jelszavakat, mint pl. “123456” vagy “password”, mert ezek gyakran használatosak, és könnyen kitalálhatóak. Inkább használjunk egyedi jelszavakat, amelyeket nehéz kitalálni.

Harmadszor, ne használjunk ugyanazt a jelszót több különböző webhelyen. Minden webhelynek különböző jelszavat kell használnunk, hogy megvédjük magunkat a többszörös támadásoktól.

Végül, használjunk jelszókezelőt. A jelszókezelők segítenek megtartani a jelszavainkat biztonságos helyen, így nem kell emlékeznünk minden egyes jelszóra. Csak egyetlen biztonságos jelszót kell megjegyeznünk, amellyel elérhetjük a jelszókezelőt, és onnan hozzáférhetünk az összes többi jelszóhoz.

Összességében a jelszó erőssége nagyon fontos az online biztonságunk szempontjából. Használjunk hosszú, egyedi jelszavakat, kerüljük a gyakran használt jelszavak használatát, és ne használjunk ugyanazt a jelszót több különböző webhelyen. Emellett a jelszókezelők használata is javasolt, hogy egyszerűen tudjuk kezelni és megőrizni a jelszavainkat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a jelszó erőssége nagyon fontos a személyes adataink és pénzügyeink védelme szempontjából.

Néhány tipp olyan jelszavak készítéséhez, amelyek könnyen megjegyezhetőek:

  • Válasszunk egy kedvenc idézetet, és használjuk azt jelszóként. Például, ha a “Mindenki csinálhat valamit, amihez nem ért, csak elég kitartóan kell csinálni” idézet tetszik, akkor használhatjuk a “Mcvamhncértkc” jelszót.
  • Használjunk szótár szavakat, de cseréljük ki néhány betűjüket számokra vagy speciális karakterekre. Például a “pálma” szóból készíthetünk egy “p@lm4” jelszót.
  • Használjunk egy mondatot jelszóként, és cseréljük ki néhány szó betűit számokra vagy speciális karakterekre. Például a “Az élet olyan, mint egy doboz csokoládé, sosem tudhatod, melyiket kapod” mondatból készíthetünk egy “Az3l!t0ly@n,m!nt3d0b0zc$k0ládé,s0n3r!” jelszót.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük