A modern épületgépészet kihívásai – és válaszai

energia épületgépészeti felhasználása

energia épületgépészeti felhasználása

Avagy megújuló energiaforrások a környezet és pénztárcánk védelmének érdekében

Az épületgépészeti szakma elé az utóbbi évtizedekben új kihívások gördültek: a környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül mind lakossági, mind közületi szinten. Nem véletlenül, a tudósok, kutatók már rég meghúzták a vészharangot: fosszilis energiaforrásaink vészesen fogynak, ideje alternatív megoldásokat találni az emberiség – egyébként is folytonosan növekvő – energiaigényének kielégítéséhez.
Az igényekkel párhuzamban szerencsére a válaszok is egyre sokasodnak: ma már a hagyományosnak számító nap- vagy szélenergia mellett olyan, kissé szokatlannak tűnő megújuló energiaforrásokat is számon tartunk, mint a biomassza, vagy épp az ár-apály energia.
Az alternatív energiaforrásokra épülő fűtés vagy melegvízellátás kialakítása egyébként óriási felkészültséget kíván meg az épületgépészek és a tervezők részéről: a szolártechnika vagy a geotermikus energia korában elképzelhetetlen, hogy folyamatos szakmai továbbképzés nélkül bárki is talpon maradhasson. Néhány fontos tudnivalóval gazdagítjuk most az Olvasó ismereteit, hogy könnyebben eligazodjon a korszerű épületgépészeti megoldások világában.

A napenergia kiaknázása

A Nap energiája az egyik legkézenfekvőbb energiaforrás, ennek megfelelően hasznosítása itthon is egyre nagyobb méreteket ölt. Egymagában, vagy fűtés- és melegvíz rásegítésként is kedvező tulajdonságokkal bír – mind környezetvédelmi szempontból, mind gazdaságosság tekintetében. A napenergiai rendszerek megtérülési ideje mindössze 6-8 év.
Fontos leszögezni, hogy napelem, valamint napkollektor alatt más-más épületgépészeti rendszert értünk! A napelem a napenergiát elektromos energiává, míg a napkollektor ugyanazt hőenergiává alakítja. A napkollektor inkább fűtésrásegítő szerep betöltésére alkalmas, míg napelemes rendszer telepítésével a teljes ingatlan áramtermelése megoldhatóvá válik. Ha a szolárenenergia mellett döntünk, a telepítés kivitelezéséhez mindenképp az újgenerációs épületgépészetben jártas szakembert válasszunk!

A geotermikus energia épületgépészeti felhasználása

A hőszivattyúk és más geotermikus alapon működő rendszerek a Föld hőjéből „táplálkoznak”, melynek hordozója a termálvíz vagy termálgőz. Mivel Magyarország adottságai geotermikus szempontból igen előnyösek, itthon a napenergia mellett a másik legkézenfekvőbb alternatív energiaforrásról van szó.
Biztonságos és környezetbarát működése mellett a hőszivattyú előnyeihez tartozik, hogy használatával a kémény szükségtelenné válik, a fűtési-hűtési költségek pedig akár harmadával-felével is csökkenhetnek. A geotermikus hőszivattyú rendszer telepítésének költsége kb. 5 év alatt már megtérül, ráadásul itthon a berendezést kedvezményes áramtarifával működtethetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük