Astanga jóga, a jógaiskolák egy modernebb és dinamikusabb fajtája

Astanga jóga

Astanga jóga

Azzal bizonyára tisztában van mindenki, bármely jóga irányzat rendszeres gyakorlásával fejleszthetjük testi és lelki egyensúlyunkat, élvezhetjük a sokféle pozitív élettani hatásait. Nem is gondolnánk, hogy a mai modern stúdiókban gyakorolható jógának vannak olyan változatai, amik kifejezetten alkalmasak aktív zsírégetésre, méregtelenítésre, immunrendszer erősítésére, és akár fizikai határaink feszegetésére is. Amíg a testünket kevésbé megerőltető jógafajtákat kismamák és idősebbek is aktívan gyakorolják, vannak igen dinamikus változatok is, mint például az egyre népszerűbb astanga jóga. Az astangával rendkívül hatékonyan növelhetjük állóképességünket, és szálkásan izmos testre tehetünk szert.

Az astanga szó a nyolclépcsős jógarendszerére utal, melyben a sorozatok három fő csoportra oszthatók. Az első a test rendbetételére szolgál esetenként a fizikai határaink meghaladásával. Célja az egészséges test megerősítése, a hajlékonyság növelése és a szervezet tisztítása. Az astanga jóga második sorozatának célja az idegrendszer tisztítása, majd végül a harmadik sorozatban teljesedik ki az irányzat, amikor az első két sorozat hatásinak elmélyítése a cél.

Az astanga jóga gyakorlásával testünk és ezzel párhuzamosan elménk is fokozatosan edzettebbé, erősebbé és egészségesebbé válik, és erre egy kihívásokkal teli lépcsőzetes rendszert kínál. Az astanga kötött gyakorlatsoraival gyors fejlődés érhető el. Míg kezdetben nehézséget okozhat egyes ászanák vagy vinyászák sikertelen végrehajtása, idővel ez teljesen természetessé válik. Teljesen kezdőknek mindenképp ajánlott egy felkészítő jellegű tanfolyammal elkezdeni.

Az astanga jóga többféleképpen gyakorolható. Míg a vezetett órákon a az oktatónk diktálja az ászsanák ütemeit, mindenki az ő instrukciói alapján lélegzik és hajtja végre a mozdulatokat, a Mysore típusú óra alatt saját ritmusunkban gyakorlunk és csak személyre szabott igazításokat kapunk. Egyes tévhitekkel ellentétben az astanga jóga gyakorlását azok is elkezdhetik, akinek semmilyen korábbi tapasztalat nem volt a jógával, természetes a felkészítés ilyen esetben mindenképp ajánlott erős fizikum esetén is. Ha kedvet kaptál az astanga jógához, szeretnéd közelebbről is megismerni vagy kipróbálni ezt az irányzatot, további információért látogass el a budapesti Muditayoga stúdiójának honlapjára!

Egy gondolat a “Astanga jóga, a jógaiskolák egy modernebb és dinamikusabb fajtája

  1. 2019 márciusától a Muditayoga stúdióban ismét indul a 200 órás jógaoktató képzés, ahol akár Te is megismerkedhetsz a dinamikus jógairányzatokkal, és elsajátíthatod az astanga vinyásza jóga alapjait. Érdemes ellátogatni a honlapra, ahol többen megosztották véleményüket a képzésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük