Út a hajóra, avagy szakácsságom története

szakács

szakács

Tavaly előtt végeztem a suliban, mérlegképes könyvelő szakképesítéssel. Azt nem mondom, hogy gyűlöltem a szakmát, de nem is repesett a szívem, amikor a végzettség megszerzése után ráeszméltem, életem hátralevő részét feltehetőleg egy szürke irodában, számítógépek, számlatömbök, számviteli programok és adózási kézikönyvek „mámorító” kavalkádjában kell töltenem.
A szívem szabadságra vágyott, és nem csupán fiatalságom fűtött. Mindig is vonzott a világjáró hajók világa: az egzotikus tájak, a csilli-villi luxus és az elit vendégsereg. Konkrét elképzelésem ezzel kapcsolatban sajnos nem volt, azt viszont nyilvánvalónak tartottam, hogy könyvelőként ezzel a közeggel maximum egy utazási irodában dolgozva érintkezhetek.
Isteni szikra lehetett, amikor egy nap beugrott: az egyik ismerősöm épp szakácsokat, pincéreket és szobalányokat toborzott az egyik nagy hajótársasághoz. Egyből tudtam, hogy mi az én utam: hajószakács leszek!

A vízválasztó: szakács tanfolyam
Kerestem egy szimpatikus iskolát és újra iskolapadba ültem. A könyvelőiskolában szerzett negatív tapasztalataim alapján olyan oktatásra vágytam, ahol a magolás és a száraz tananyag mellett igazi gyakorlati tudást is szerezhetek. Mindvégig az járt a fejemben, hogy akár 1 év múlva már az egyik karibi hajó konyháján készíthetem a finomabbnál finomabb ételkölteményeket. Így még az sem tántorított el, hogy a hétvégeket pihenés helyett a tanfolyamon, és a gyakorlati helyen való gürcöléssel kellett töltenem.

A szakács tanfolyam a beharangozottnak megfelelően nagyon is gyakorlatorientáltra sikeredett. A különféle ételek szakszerű elkészítése mellett azt is megtanultuk, hogy kell az étlapot összeállítani, persze a különböző berendezések és gépek használata sem maradt ki. A szakács tanfolyam a szakma igazán praktikus területeire is felkészített: a nyersanyagok meghatározásától kezdve, az áruátvételen keresztül, a segédszemélyzet munkájának koordinációjáig, a vendéglátóipar csínját-bínját elsajátíthattam.
Terveim szempontjából az pedig külön üdvös volt, hogy más népek gasztronómiájába és speciális ételkészítési technikákba is betekintést nyertünk.

Élet a szakács tanfolyam után
A vizsga után hamarosan felvételt nyertem az egyik legnagyobb hajótársasághoz.
Persze az élet a hajón sem habos torta: magas minőségi és mennyiségi elvárások teljesítése, valamint különleges fogások ismerete szükséges ahhoz, hogy valakit hosszú távon is hajószakácsként foglalkoztassanak. A lelkesedésem és munkabírásom mellett a szakács tanfolyam alapossága, gyakorlati megközelítése segített, hogy a vártnál is megterhelőbb hajózást azóta is szívvel-lélekkel végezzem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük