A D-vitamin hiány ellen természetes úton is tudunk védekezni

d-vitamin

d-vitamin

A D-vitamin egészségtani jelentősége fontos immunrendszerünk és csontozatunk miatt is. Általa megakadályozhatjuk a sűrűn előforduló fertőzéseket, mint a nátha vagy az influenza, jobbá tehetjük a pajzsmirigy funkciókat, támogathatjuk a fogyást is. Rengeteg D-vitamin forrás a természetben is jelen van, könnyedén hozzájuthatunk a megfelelő mennyiséghez állati belsőségekből, főleg a májból, a tejből, tojássárgájából, vajkészítményből.

A felnőtt lakosság jelentős részének mégis hiánya van ebből a vitaminból, ezt a csontsűrűség vizsgálat tudja bizonyítani. Mivel zsírban oszlik szét, D-vitamin túladagolás is kialakulhat, de ez rendkívül ritka. Az egyik legnagyszerűbb D-vitamin forrás a tőkhalmáj, de a tojás, a tej, a vaj állandó fogyasztásával is helyettesíthetjük. A hiányos táplálkozás, a minimális napfény, némely gyógyszerek és a pajzsmirigy túlműködése is előidézheti hiányát.

A D-vitamin hiány tüneteinek megakadályozása miatt ajánlott odafigyelni a változatos étkezésre, kifejezetten a vesefunkció zavarok és mellékpajzsmirigy túlműködés esetén, mert ilyenkor jobban fennáll a D-vitamin hiány veszélye. Ha folyamatosan pótoljuk, kevesebb alkalommal leszünk náthásak és influenzásak, mert immunrendszerünk is jobban fog működni. A D3-vitamin a napvitamin, melyet bőrön át tudunk felvenni. A D-vitamin hiány tünetei többnyire tél végén jönnek elő, amikor a szervezet már ki van éhezve a napfényre. Tünete lehet az izomgyengeség, a pikkelysömör megjelenése, az asztma, a cukorbetegség, a depresszió és a légúti panaszok gyakori kialakulása is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük