Megtaláltuk a tökéletes télikertet!

télikert

télikert

Párommal két éve döntöttünk úgy, hogy vidéki községben lévő házunkat kibővítjük egy télikerttel (akkor persze még nem tudtuk, hogy ezt így hívják, mi „kiülőként” emlegettük). Gondoltuk, miért ne használnánk ki a nappali nyugati fekvését: egy kis bontással és építéssel télen-nyáron élvezhetnénk a napsütést és a kilátást! Szerencsénkre remek szakembereket találtunk, akik minden felmerülő kérdésünkre, aggályunkra türelemmel válaszoltak.

Mekkora legyen?
Ez egy viszonylag egyszerűen eldönthető kérdés: az ember belenéz a pénztárcájába, oszt és szoroz egy kicsit, és a télikert akkora lesz, amekkorára futja a büdzséből. A mi pénzünk egy átlagosnak mondható, 25 négyzetméteres kertre volt elég. Ennél nem is akartunk nagyobbat!

Milyen stílusban épüljön?
Amilyen könnyű volt az előző kérdés, olyan kemény diónak bizonyult a következő. Férfi és nő általában a gyereknevelésben és a tévénézésben nem ért egyet. Most már tudom, hogy a télikert stílusában sem. „Modern! Kizárt dolog, szép régi viktoriánus!” Hosszú vita lett ebből, aztán egy huszárvágással az lett, amit én akartam. Csak semmi lelketlen modernség!

Belmagasság kiválasztása
Álmomban sem hittem volna, hogy ez is egy szempont, de a kivitelező felhomályosított, hogy nagyon is sokat számít. Az alacsony kialakítás télen kedvező a könnyű befűthetőség miatt, nyáron viszont inkább szauna, mint télikert. Mi inkább a magas változat mellett döntöttünk, amit hidegben ugyan költségesebb fűteni, de hőségben is kellemes hűvös marad.

Zöld kérdések
Ha már kert, akkor legyenek benne virágok, dísznövények! Az egész évben tartó ideális hőmérséklet miatt egzotikus fajtákat választottunk: citromfát és orchideát. Fontos tudni, hogy a télikertben a növények csak oldalról kapnak fényt, a tető ugyanis biztonsági fóliával van ellátva, ami nem engedi át a napsugarat. Érdemes tehát az oldalsó üveglapok mellé helyezni őket!

Beköszön a technika!
A modern stílust elvetettük ugyan, de ettől még nem vagyunk barlanglakók! Ahogy a ház minden részében, úgy a télikertben is szeretünk internetezni. Szerencsére ma már ez is könnyedén megoldható. Jó minőségű routert választottunk, ami ellenáll a magas páratartalomnak és hőmérsékletnek is, így most már a télikertben is tudunk netezni. Persze legtöbbször nem akarunk: inkább csak élvezzük a szépségét egy vacsora vagy baráti összejövetel alkalmával!

Egyedi igények szerinti télikertek kivitelezése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük