Hegyek között, völgyek között zakatol az MTB

MTB kerékpár

Gyerekkoromban az volt a legnagyobb király a suliban, akinek 18 sebességes mountain bike bicaja volt. Elment az aszfalton, elment sárban, elment vízben, hóban, elment mindenhol – nekünk pedig az eszünk ment el, ha MTB kerékpárról volt szó. Ma már más a helyzet, boldog-boldogtalan mountain bike-ot teker – de mire is kell figyelni, ha hegyikerékpár-vásárlásra adjuk a fejünket?

Hegylakó

Az MTB kerékpár – nomen est omen – terepre való. Bár sokan használják városban, munkába járáshoz is, ilyen használatra célszerűbb más típust választani. A mountain bike nem a kényelemről szól, így hosszú távon a derekunk fogja megsínyleni, ha mindennap ezzel repesztünk a forgalomban.

Árfolyam

Ha eldöntöttük, hogy MTB kerékpárt veszünk, máris ott a következő kérdés: mennyiért? Olcsó mountain bike-okat akár a hipermarketek kínálatában is találunk, de ne legyenek illúzióink: olcsó húsnak híg a leve. Egy minőségi hegyibringára érdemes komolyabb összeget fordítani, cserébe megbízható, minőségi alkatrészekből összerakott bicikli kerül az ülepünk alá. Senki se szeret hazagyalogolni az erdőből!

Természetesen az sem mindegy, hogy csak hobbiszinten tekerünk, vagy komoly versenyekre is szeretnénk benevezni MTB kerékpárunkkal. Előbbi esetben a középkategóriát lőjük be, utóbbiban viszont már a profi, akár összteleszkópos modellek között érdemes válogatni, ahol garantált a prémium anyag- és gyártási minőség.

Colosok

Az MTB kerékpárok esetén a használhatóságot nagyban befolyásolja a kerékméret. A legelterjedtebb a 26”-os, azaz a 66 cm átmérőjű kerék. Sokáig szinte kizárólag ilyen típusokat lehetett kapni, de ma már létezik 27,5, valamint 29”-os változat is. A nagyobb kerék növeli a stabilitást, és segítségükkel könnyebben gyűrhetjük le az akadályokat. Hajtásuk ugyanakkor nehezebb, és bizonyos testmagasság alatt a magasabb üléspozíció kényelmetlen lehet.
Találja meg az Önhöz leginkább illő MTB kerékpárt a kerekparwebshop.eu-n!

Szólj hozzá a cikkhez!

Az email cím nem kerül nyilvánosságra.


*